ANNEMIEK VERSLUYS

Zij is geboren en getogen in Warmond en werkt als verpleegkundige in het LUMC. Door haar interesse in geschiedenis raakte ze betrokken bij het Comite 1813. “Ik vind het leuk om naar het verleden te speuren.”

“Naast mijn werk als verpleegkundige heb ik in deeltijd hbo-Geschiedenis gestudeerd. Ik kende Leo Dalhuisen. Hij maakt de serie ‘Sprekend Verleden’, geschiedenisboeken voor het middelbaar onderwijs. Ik ben daarbij betrokken als beeldredacteur. Via internet en bibliotheken zoek ik naar geschikte illustraties. Dat is soms een heel uitzoekerij, maar dat vind ik juist leuk.”

Stadsarchief
Via Leo kwam Annemiek (60) in contact met Hans Oudshoorn die haar vroeg op zoek te gaan naar de nazaten van Huig Meurs, een van de vlagstekers uit 1813. ”Het is niet bekend of er nog afstammelingen van hem in leven zijn. Het blijkt dat zijn zoon van Warmond naar Amsterdam is verhuisd. Ik heb in het stadsarchief kunnen achterhalen dat hij met ene Anna Pluiger is getrouwd. Ze kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. Maar dan loopt het spoor dood. Uit de informatie van de volkstelling in 1869 zijn geen gegevens over dit gezin te vinden. Dus blijkbaar zijn ze al vóór die tijd verhuisd. Maar we geven de moed niet op!” 

Zelfstandigheid
Het is een gevarieerd groepje mensen dat het Comité 1813 om zich heen heeft verzameld. Verschillende leeftijden, verschillende meningen, maar allemaal met hetzelfde doel: een kleine Warmondse traditie in ere houden. Annemiek: “Tweehonderd jaar koninkrijk zegt mij op zich niet zo veel. Ik vind 1813 vooral belangrijk omdat we sindsdien onafhankelijk zijn. Al die tijd - met uitzondering van de periode 1940 - is Nederland een zelfstandige staat. Dat alleen al is voor mij de moeite waard om mee te doen.”