LEO DALHUISEN

Hij hoort niet bij de mensen die spontaan Oranje Boven roepen. Maar aan het initiatief van Comite 1813 werkt hij graag mee. “Door onze centraliserende overheid zijn we Teylingen geworden. Maar dit initiatief is een prachtige mogelijkheid om een waardig en aardig Warmonds geluid te laten horen.”

Leo Dalhuisen (76 jaar) is historicus. “Ik ben de echtgenoot van Liesbeth”, zegt hij tegen de mensen die hem niet kennen. Zijn vrouw is, vooral bij de oudere Warmonders, bekend doordat zij jarenlang raadslid en wethouder was.
Leo was vakdidacticus aan de lerarenopleiding van de Leidse Universiteit en hij was - en is nog steeds - ontwerper van lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs en voor lerarenopleidingen. Daarnaast is hij auteur van geschiedenisboeken over Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Verknocht aan Warmond
“Tweehonderd jaar koninkrijk roept bij mij allerlei vragen op, waarmee ik niemand lastig wil vallen”, zegt de Warmondse historicus. Maar toen Hans Oudshoorn hem om assistentie vroeg bij het 1813-project, zei hij meteen ja. “Ik vind het leuk om met hem samen te werken. Ik ken hem zo ongeveer vanaf zijn geboorte.”
Maar het is ook vanwege zijn ‘verknochtheid aan Warmond’, zoals hij het noemt. “Liesbeth en ik hebben weliswaar geen Warmondse voorouders, maar we wonen er al ruim een halve eeuw.”

Op zoek
Samen met Hans ondernam hij een zoektocht langs allerlei specialisten om erachter te komen hoe oud de oranje-blanje-bleu-vlag is die Hans op de zolder van zijn opa vond. “We weten inmiddels dat de vlag niet uit 1813 is. Misschien uit 1863. Toen werd niet alleen 1813 herdacht, er werd ook landelijk actie gevoerd om het rood in de Nederlandse vlag te vervangen door oranje. De vlag wordt nu in een laboratorium chemisch onderzocht”, zegt Leo, “de ontknoping nadert … .”
Samen met André van Noort en Annemiek Versluys is hij ook op zoek naar een nog levende nakomeling van twee hoofdrolspelers in 1813, Pieter van Egmond en Huig Meurs. En ook als ontwerper van lesmateriaal laat Leo zich deze keer niet onbetuigd|: “Ik ga proberen nog een historisch vlaggenspelletje te maken voor het basisonderwijs.”