LUC SCHOUTEN

Meer nog dan als directeur van een Arbo-dienst kennen Warmonders Luc Schouten (63) als initiator, deelnemer en creatief brein bij allerlei organisaties en ludieke acties. “Wat we nu gaan doen, heeft meer impact dan die andere activiteiten.”

Het Genootschap van de Jeneverboom, de doorkomst van de Giro d’Italië, Golfen in Warmond voor het goede doel, de Ondernemersvereniging en Sportcafé Teylingen. Bij veel daarvan was ook Hans Oudshoorn betrokken. “Dingen organiseren, iets nieuws opzetten, dat vind ik leuk om te doen. En zeker met Hans. Mijn aandeel is een idee lanceren, mensen enthousiast maken en ze erbij betrekken.”

Nooit geweten
Over 1813 wist hij eigenlijk niet veel. Maar toen Hans hem vertelde over het vlagsteken en over Scheveningen, ging hem iets dagen. “Bij mijn ouders hing jarenlang een flinke ets aan de muur. Een sloep op zee met mensen en vlaggen… Mijn vader zei altijd: die plaat moet je nooit weggooien die heeft waarde. Nadat ik Hans had gesproken, dacht ik er opeens weer aan en ben gaan kijken. Die ets was de landing van Koning Willem 1 in Scheveningen! Jarenlang heb ik ernaar gekeken, nooit geweten wat het voorstelde.”

Hugenoten
Het programma voor 30 november heeft volgens Luc wel meer impact dan de andere activiteiten waar hij aanmeewerkte. “Ik vind die dag geslaagd als mensen jaren later nog weten waarom we dit hebben gedaan. En dat ze er ook plezier aan beleven. Wijzelf hebben dat plezier nu al, door te verzinnen wat we allemaal gaan doen.”

In 1813 werd Nederland zelfstandig. Vrij van de Fransen. “Ik moet een beetje op mijn woorden letten”, lacht Luc. “Het verhaal gaat dat mijn voorouders Hugenoten waren, Franse protestanten. Dus laat ik daar maar niet te veel over zeggen.”