ELS VAN WINSEN

Ze heet Van Winsen, maar als je Els Heykoop zegt, dan weten de meeste Warmonders ook wie je bedoelt. Geboren en getogen in het dorp, actief in allerlei clubs en nu, als bestuurslid van de Vereniging tot viering van Warmondse Feesten, ook verbonden aan het 1813-project.

“Ik ben hierin verzeild omdat Hans aan de VWF vroeg of wij iets met dat 200 jaar koninkrijk konden gaan doen. We waren allemaal enthousiast over zijn verhaal en we zijn een vereniging voor Warmondse feesten, maar eigenlijk organiseren we al genoeg evenementen...”

Oranje. Blanje, bleu
Els (55) bezocht namens de VWF een aantal vergaderingen van het comité 1813 en raakte daardoor steeds meer betrokken. “Ik dacht: nou ja, het is één keer in de vijftig jaar, dus een volgende keer zal ik niet meemaken. En het is een leuk gezelschap bij elkaar.”
Over 1813 en over de Warmondse vlagsteektraditie had zij nog niet eerder gehoord, maar  ze ontdekte dat een bestuurslid van de Oranjevereniging - de voorganger van de VWF - ook een keer de vlag op de toren heeft geplaatst. “Het is allemaal wel bijzonder hoor. Ook dat ze die vlag helemaal gaan onderzoeken. Oranje Blanje, Bleu… dat zeiden mijn ouders altijd.”

De loop
De VWF ondersteunt het comité met een geldbedrag en organiseert een deel van het programma: de loop met de vlag van Scheveningen naar Warmond. “We hebben tenslotte ervaring met de Kaagloop en met de dammetjesloop. En we deden ook die fakkelloop van Wageningen naar Warmond op bevrijdingsdag. Waarschijnlijk lopen we met vier mensen. Vanaf het strand in Scheveningen naar Warmond. Dat is 21,6 kilometer, een halve marathon. Net als in 1813 toen er ook iemand helemaal uit Scheveningen naar Warmond kwam rennen. Mooi toch, dat mensen zoiets organiseren en dat je daarmee weer wat geschiedenis terugkrijgt.”