ARD VAN DER STEUR

“Ik ben een absolute monarchist en vind ons koningshuis heel belangrijk. Dat plaatsen van de Nederlandse vlag op de Oude Toren is dan ook meer dan een traditie. Het betekent voor mij ook een verbondenheid met het koningshuis.”

Dertien jaar woont hij in Warmond. “Dat is volgens sommige inwoners niet genoeg om je een echte Warmonder te noemen. Maar ik ben wel de achterkleinzoon van Albert Oudshoorn die hier gemeenteraadslid en wethouder was”, zegt Ard van der Steur (43). Zelf is hij raadslid van Teylingen en lid van de Tweede Kamer.

Een eigen identiteit
Het is een familieverhaal. De overgrootvader van Ard heeft in 1945 en in 1963 de vlag op de Oude Toren geplaatst. Zijn vader was daar in 1963 ook bij aanwezig. “Hij heeft tegen me gezegd: jij moet dat ook gaan doen bij het tweehonderdjarig bestaan van ons koninkrijk. Toen ik Hans Oudshoorn tegenkwam, bleek die hetzelfde plan te hebben.”  

Niet iedereen in Teylingen zal er de vlag voor uitsteken, maar Ard vindt die novemberdag in 1813 ‘van grote historische betekenis.’ “Doordat we los kwamen van Frankrijk, werd het mogelijk om een eigen Nederlandse identiteit te ontwikkelen; een eigen vrijheidslievende en eigenzinnige volksaard.”

Een bijzonder dorp
Die eigenzinnigheid kenmerkt volgens Ard ook Warmond. “Ik vind die gebeurtenis in 1813 een mooi voorbeeld van hoe Warmond als dorp functioneerde. En nog steeds functioneert. Binnen de regio zijn we toch een bijzonder dorp met bijzondere mensen. Er gebeurt veel, we staan ergens voor. Dat zie je ook met die vlag, dat is heel Warmonds om dat te doen.”