HANS OUDSHOORN

‘De grootste kruidenier van Warmond’, zoals hij zichzelf noemt, is een van de nazaten van de eerste vlagsteker in 1813: Willem Oudshoorn, de toenmalige bakker van het dorp.

“Het stond voor mij vast dat ik deze traditie wilde voortzetten. Het is een te mooi verhaal om zomaar voorbij te laten gaan.”
Daarom wil Hans Oudshoorn (48) er energie in steken, zodat de geschiedenis bij meer dorpsgenoten bekend wordt. “Voor mij is die dag geslaagd als meer Warmonders weten waar het over gaat en als ze er ook nog lol aan beleven. Op wat voor manier dan ook.”

Calimero-gevoel
Samen met Ard van der Steur, een andere afstammeling – “Zijn opa was een neef van mijn opa” - begon Hans plannen te maken. In diezelfde tijd, nu een jaar geleden, kreeg hij een brief van Kees Schoneveld, de nakomeling  van die andere vlagsteker uit 1813. Ook die wilde de traditie levend houden.

Hij merkt dat steeds meer mensen enthousiast raken en willen helpen. “Dat is wel echt Warmonds: iets organiseren voor de gemeenschap. Er zijn hier opvallend veel verenigingen en actieve clubjes, op allerlei terreinen. Hoe dat komt? Misschien vanuit een calimero-gevoel. We zijn een kleine,  zo niet de kleinste gemeente in de regio. Op de een of andere manier willen we laten zien dat we toch echt wel iets voorstellen. We proberen ons te onderscheiden met activiteiten die een andere plaats niet heeft. En daar weten we elkaar altijd voor te vinden.”

Nationaal
Er bestaat ook een Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, vertelt Hans: “Dat comité is heel enthousiast over het Warmondse verhaal en over onze plannen en we proberen hun en onze evenementen aan elkaar te koppelen.”